Blog Layout

Toegang tot opvang slecht geregeld blijkt uit steekproef jongeren

Fanny • mrt. 22, 2023

Een wake-up call voor gemeenten: in maar 2 van de 5 gemeenten vonden jongeren een bed!

Geen enkele jongere op straat aan het einde van 2021, dat was de ambitie van het programma van staatssecretaris Blokhuis. Hierbij zijn veertien pilotgemeenten betrokken geweest om te zorgen dat geen enkele jongere langer dan drie maanden in de opvang of op straat hoeft te leven. Als een jongere bij de gemeente aanklopt zou deze dezelfde dag nog een slaapplek moeten krijgen, en binnen drie maanden zou deze jongere dan doorgestroomd moeten zijn naar een stabielere woning. 


Helaas is deze ambitie anno 2023 niet waargemaakt, het aantal jongeren op straat is het afgelopen jaar zelfs verdubbeld in plaats van afgenomen. Daarnaast is er voor jongeren vaak geen plek in de gespecialiseerde jongeren opvangplekken en worden zij soms geweigerd op andere opvangplekken. Dit kan echt niet!! Inmiddels is er een nieuw Nationaal Actieplan Dakloosheid gelanceerd met veel ambitie. In 2030 is dakloosheid uitgebannen hebben alle belangrijke partners; waaronder u, met elkaar afgesproken. 


Wij wilden graag weten hoe het er nu in diverse gemeenten voor staat als een jongere buiten kantoortijden aanklopt omdat deze dakloos is geworden. In 2021 voerden wij daarom een mystery guest onderzoek uit. Toen vonden jongeren slechts in 6 van de 14 gemeenten een slaapplek binnen de regels in de veertien pilotgemeenten. Afgelopen najaar deden we een nieuwe steekproef in vijf gemeenten. In slechts twee van de vijf gemeenten vonden jongeren een slaapplek. En in één daarvan enkel omdat die dag de winterkouderegeling open ging… Een grote teleurstelling.


We maakten daarover
dit filmpje. We hopen dat deze functioneert als wake-up call. Geen enkele jongere zou de nacht op straat of in onveilige omstandigheden hoeven door te brengen.

Komend voorjaar herhalen wij ons mystery guest onderzoek in meerdere gemeenten. En we hopen dat we dan een heel trots filmpje kunnen presenteren waarin we aangeven dat in elke gemeente die we bezochten de zoektocht naar een slaapplek eenvoudig was en we ook daadwerkelijk een passende plek om te overnachten hebben gevonden. 


Om gemeenten en lokale maatschappelijke partners hierbij te helpen vindt u als ons adviesrapport
”Dakloos! Waar vind je een bed?” vol praktische tips en aanbevelingen, zodat jullie concreet jullie toegankelijkheid en dienstverlening voor (dreigend) dak- en thuisloze jongeren kunnen verbeteren. 


We hopen dat u - dankzij ons filmpje- de urgentie voelt om vandaag nog te starten met controleren of in uw gemeente jongeren altijd een veilige slaapplek vinden als zij dat nodig hebben; en waar nodig actie te ondernemen om de vindbaarheid en toegang te verbeteren.

Voelt u zich wel verantwoordelijk; maar heeft u meer hulp van jongeren zelf nodig? Benader ons gerust!


door fanny geen 22 sep., 2023
Wie weten dat jongeren dakloos raken voor ze dakloos raken?
01 okt., 2022
Op 9 november houden we een Big 5 Actie om de leeftijdsgrens van de jeugdzorg af te halen.
Meer posts
Share by: